Comenius

Comenius ist ein Programm der Europäischen Union und Teil des Sokrates-Programms, das neben Schulpartnerschaften auch Schul- und Erwachsenenbildung fördert.

Comenius fördert Kooperationen und neue Wege der europäischen Zusammenarbeit in Schulen. Auslandsaufenthalte unterstützen Schülerinnen und Schüler, zukünftiges Lehrpersonal und Lehrerinnen und Lehrer. Sie bekommen dadurch Kompetenzen und Fähigkeiten, die sie für die persönliche und berufliche Entwicklung benötigen.

Die Ziele von Comenius

Es verfolgt das Ziel, die Qualität der Schulbildung zu verbessern und die Mobilität von Schülern und Lehrern zu fördern. Dies geschieht insbesondere durch die Förderung der Zusammenarbeit zwischen Schulen in der EU. Weiters soll im Rahmen dieser Aktion der Vereinssprachenerwerb sowie das interkulturelle Bewusstsein gefördert werden.

• Mehr Mobilität
  • Besseres Verständnis für Vielfalt und Wert europäischer Kulturen und Sprachen
  • Unterstützung von Schulpartnerschaften
  • Verbesserung der Qualität der Lehrerbildung
  • Förderung von Fremdsprachen
  • Bessere Schulverwaltung
  • Bessere Pädagogik

Comenius und die HAK-Steyr

Um die Berufschancen unserer SchülerInnen im gesamten EU-Wirtschaftsraum zu erhöhen, halten wir es für besonders wichtig, Partnerschaften und Kooperationen mit anderen europäischen Schulen einzugehen. Internationalität ist seit Jahren eine „Spezialität“ der HAK Steyr und Comenius hilft uns bei der Durchführung dieser Partnerschaften.

Aktuelles Projekt: Cyberspace - The final frontier

Project description

The project about cyberspace ‘Cyberspace – the final frontier’ will be realized by European secondary schools. Although the main aim of the project is to learn about the history of ICT devices, study the cyberspace influence over people’s lives - its good & bad points, explore cyberspace, make it a friendly environment for all the users and a vehicle to the future, it will also focus on cultural and historical diversity of participating countries.

Project Objectives and Strategy

The creative participation of all the partners in this new Comenius project is very important for our institutions; their teachers and students. It will let us share knowledge, ideas and concepts concerning cyberspace with other European schools. It will motivate students to do better, widen their intellectual horizons, make them be a conscious user of modern devices and look further, wider and more complex on such tools. Also it will help them to realize their European citizenship owing to cooperation with other European countries. It's in accordance with Polish school policy, its motto that “Knowledge is not a heritage which is given but quite a new gift that must be reached for”. It also needs to be shared with others.

We expect students to gain new skills and abilities in ICT and English and enhance their knowledge about partner countries.

ICT abilities and skills to be acquired:

• designing professional websites
  • analyzing statistics data using computer programs
  • presenting a/m data in different forms (text, graphics, diagrams etc. digital presentations)
  • professional filming skills
  • searching for, selecting, gathering and evaluating data from the Net
  • designing virtual guides
  • using modern technological devices
  • concluding and predicting IT development directions

Social and language skills and abilities to be acquired:

• team work
  • solving problems and making decisions
  • creative and critical thinking and intellectual inquisitiveness
  • knowledge about partner countries and Europe (history, geography, political and educational systems, etc.)
  • life skills and communication
  • using knowledge in new situations
  • integrating technology with own education and development
  • English (listening, speaking, ICT vocabulary and how to deal with oral presentations & public speeches)